Kinderstoel advies

Tijdelijk niet in voorraad.

Wanneer een kind goed rechtop kan zitten, kunt u gebruik gaan maken van een kinderstoel. Tot het moment dat uw kindje drie jaar oud is, zal deze kinderstoel intensief gebruikt gaan worden. Kinderstoelen worden verkocht in verschillende modellen. Onderstaande informatie kunt u gebruiken als keuzehulp:

Type kinderstoel kiezen

Kinderstoel met eetblad

Het eetblad zit aan de stoel vast. Een kind mag het blad niet zelf los kunnen maken. Het handige van deze stoel is dat u het blad (mits de hoogte van de tafel goed is) over de tafel heen kan schuiven, zodat de stoel minder ruimte in beslag neemt. Bovendien kunt u uw kind ook midden in de kamer of keuken in de stoel laten eten.

Een kinderstoel welke aangeschoven kan worden

Deze stoel wordt (mits de hoogte van de stoel goed is) net als een gewone stoel aan tafel geschoven en neemt zowel in de kamer als aan tafel wat minder ruimte in beslag. De stoel moet goed aansluiten of onder het tafelblad geschoven kunnen worden, anders valt er steeds eten tussen de tafel en stoel. Uw kind kan dus gewoon aan tafel mee-eten. Een nadeel van een aanschuifstoel is dat grijpgrage kinderhandjes makkelijk overal bij kunnen, dus ook bij de hete schalen en scherpe messen.

Een Kubus kinderstoel

Een kubusstoel heeft ook een eetblad, maar bestaat uit twee delen waar u een stoeltje met tafeltje van kunt maken. Het stoeltje wordt vaak gebruikt om het kind even in de zithoek wat te laten eten of spelen. Het tafeltje blijkt in de praktijk minder vaak gebruikt te worden. Tegen de tijd dat u het als speeltafeltje kunt gebruiken heeft u de stoel vaak alweer voor een tweede kind nodig.

Een inklapbare kinderstoel

Deze stoel kunt u na gebruik inklappen en wegzetten. De stoel is vaak kleiner dan andere stoelen. U heeft er weinig ruimte voor nodig, maar een kind is er snel uit gegroeid. Hangstoeltje Dit is een (draagbare) kinderstoel zonder poten. Het stoeltje wordt aan het tafelblad bevestigd en drukt zich vast door het eigen gewicht van het kind. Handig voor mensen die klein behuisd zijn of vaak buiten de deur eten.

Meegroeistoel

De afmetingen van deze stoel kunnen in de lengte en de breedte worden aangepast, zodat de stoel als het ware meegroeit met het kind. Hierdoor kunt u in principe van de stoel gebruik blijven maken, totdat uw kind lang genoeg is om op een gewone stoel aan tafel te zitten. Afhankelijk van het merk is de meegroeistoel al dan niet voorzien van een eetblad dat er in een later stadium afgehaald kan worden.

 

Gordels van een kinderstoel

94% van ongelukken met een kinderstoel wordt veroorzaakt door een val, doordat een kind uit de stoel probeert te klimmen. Door uw kind vast te zetten in een gordel kan dit worden voorkomen. Let er dus op dat deze in de kinderstoel aanwezig is of, zoals bij een meegroeistoel, erop kan worden bevestigd. Het is belangrijk dat de gordel eenvoudig vastgemaakt en versteld kan worden. Wanneer dit lastig gaat, wordt de gordel misschien snel achterwege gelaten. Test dit in de winkel. Naast een gordel om de heupen moet er ook een kruisbandje aanwezig zijn. Dit voorkomt dat uw kind onderuit kan glijden en zo uit de kinderstoel valt. In het ergste geval kan hij bekneld raken tussen de zitting en het tafelblad. De gordels moeten van zacht, stevig materiaal gemaakt zijn en mogen niet snijden.